כולנו באותה סירה, כזו שמחפשת פתרון המנקה כל אפשרות לקרקפת רגיזה בקשקשים ומחליפה באחת בריאה ומוזנת. קשקשים יכולים להיות מצב מביך ביותר להתמודד איתו. ביקורי סלון מסתבכים, אתה מדלג על לבישת צבעים כהים יותר, מרגיש ברציפות בהכרה עצמית … זה יכול להיות די לא נוח, גם פיזית וגם רגשית.
היפטרות מקשקשים עשויה להיות בעיה ארוכת שנים עבור חלקם, והיא חולפת לאחרים, אך זה לא מסיר את העובדה שמצב זה עלול להתקשות איתו. במיוחד כשפרסומות בטלוויזיה מוכרות לך שמפו נגד קשקשים משמאל, ימין ומרכז, הדודות שלך מראות לך כמה תיקוני DIY שונים לקשקשים. יש יותר מדי תרופות שמוצעות לך מהר יותר מכפי שאתה יכול לומר ושם מתחיל כל הבלבול. על מנת להתמודד עם מצב הקרקפת בצורה רחבה, זה חיוני ביותר שנתחיל מהיסוד.
אז מה זה קשקשים?
זקיקי השיער ובלוטות השמן שלך מייצרים באופן טבעי שמן המכונה סבון. יתכן שתזהה את השמן הזה כגריז השמש ביום השלישי שרבים מאיתנו מייבשים שמפו בימים שלא נרצה לשטוף את שיערנו. קשקשים מתרחשים כאשר ייצור עודף של שמן זה (סבון) מגיב עם המלסה (שמרים) הקיימים בקרקפתך, וגורם לו להתרבות במהירות, וכתוצאה מכך בקרקפת מגרדת, מודלקת ועצבנית. אם לא מטפלים בה כראוי, זה יכול להוביל למצבי עור חמורים יותר כמו פסוריאזיס, שהוא משחק כדור אחר לגמרי.
דבר שחשוב לציין כאן הוא שבעוד שקשקשים הם מצב שמשפיע בעיקר על הקרקפת, יש לזה גם נטייה להתפשט לאזורים אחרים בגופכם. לדוגמה, מקומות כמו הגבות, מאחורי האוזניים, בצידי האף הם אזורים שכיחים שבהם גם מצב זה יכול להופיע.
במילים פשוטות, קשקשים הם תגובה הנגרמת בגלל ייצור מוגבר של שמנים ושמרים שכבר קיימים על קרקפתך. זה יכול לקרות בגלל מספר סיבות, החל מהורמונים ללחץ, הסביבה שלך, מזג האוויר ועוד.
קרקפת יבשה לעומת קשקשים: מה ההבדל?
מציאת פתיתים יבשים על הכרית שלך כשאתה מתעורר או מרגיש גרד מתמיד בקרקפתך הם כמה שכיחות המשותפת לשני המצבים האלה. ובגלל הסימפטום הניכר ברובו, רבים מאיתנו מניחים שהוא קשקשת – אך זה לא תמיד המקרה. קרקפת יבשה נגרמת בגלל היעדר לחות ושמן. מכיוון שיש מחסור ברכיבים המזינים באופן טבעי, לקרקפת אין מספיק שמן כדי שהעור ירגיש משומן, מה שגורם לקרקפת מודלקת שהיא מגרדת ומגורה. זה יכול גם לגרום לשיער שלך להראות משעמם ויבש.
בעוד שקרקפת יבשה יכולה להתרחש ממספר סיבות, שמזג האוויר הוא משמעותי, אך לעיתים רחוקות היא אף פעם מובילה למצב חמור יותר. בעוד שאם יש לך קשקשים, וזה לא מטופל בדרך הנכונה, הדבר עלול להוביל למצבי עור חמורים יותר.
למי מיועדים הקשקשים?
אין גורם לגילאים שיש לקחת בחשבון כשאנחנו מדברים על האפשרות להתמודד עם המצב המפלצתי שהוא קשקשים. בין אם מדובר על תינוק שהוא רק כמה חודשים או מישהו בשנות ה -80 לחייהם, קשקשים יכולים לקרות לכל אחד ואנחנו מתכוונים לכל אחד.
עם זאת, כשאנחנו לוקחים בחשבון מגדר, הדברים נראים קצת אחרת. על פי מחקר שערך יוניליוור בנושא שיער, קרקפת ומגדר, מחקרים מצאו כי גברים נוטים יותר לקשקשים בקרב גברים. המחקר קבע כי רמות ייצור החלב היו גבוהות פי 1.5 בקרב גברים מאשר אצל נשים, מה שהפך אותם לרגישים יותר לקשקש.
מה גורם לקשקשים?
קשקשים יכולים לקרות לכל אחד, אך ישנם הרגלים, סביבות ומצבים מסוימים שיכולים לעורר מצב זה עוד יותר. אם אתה סובל מאותם פתיתים איומים, הצעד הבא שלך יהיה לזהות מה גורם לקשקשים. לאחר שתזהו בהצלחה את הסיבה תוכלו לטפל בה בדרך המתאימה ביותר.
שטיפת שיער
כשאתה לא שוטף את שיערך על בסיס קבוע, הסבון (השמן שהקרקפת שלך מייצרת באופן טבעי) יכול להתגבר במהירות בקרקפת ולגרום לקשקשים. זו הסיבה שחשוב לתזמן את ימי שטיפת השיער שלך על בסיס קבוע. חשוב לציין כאן את המילה 'רגיל', מכיוון שאם תשטוף את שיערך הוא עלול לייבש את קרקפתך עוד יותר, וגם זה לא דבר טוב. הכל קשור למציאת אותה נקודה מתוקה מספיק כדי לשמור על הקרקפת שלך.
תזונה
אנחנו לא אומרים שהתזונה שלך גורמת לקשקשים, אלא שהמאכלים שאתה צורך אולי לא עוזרים לגופך להילחם או לרפא אותו במידה מסוימת. לדוגמה, קשקשים קשורים לעיתים קרובות לשמיר הקנדידה. מזונות עשירים בסוכר מעודדים צמיחת יתר של שמרים זה תוך כדי הידלדלות גופו של ויטמין B, ויטמין המסייע להילחם בקשקשים. מוצרי חלב מלאים בשומן כמו גבינה יכולים גם להגדיל את צמיחתם של שמרים זה בקרקפת שלך וכתוצאה מכך קשקשים. מכיוון שיש קשר עקיף בין התזונה שלך לקשקשים, החלפת התזונה למזונות עשירים בברזל תעזור לגופך להילחם ולנטרל את צמיחת החומר הלבן.
הורמונים
הורמונים הם חלק מרכזי בייצור השמנים הטבעיים הדרושים לכם בכדי להזין את קרקפתכם. הם שומרים על לחות בשיערך וקרקפתך וזה עוזר לשמור על קשקשים. אנו מבינים שהורמונים הם דבר שאי אפשר לשלוט בו, אך טוב להבין כיצד שינויים ברמות ההורמונים במהלך גיל ההתבגרות, ההריון יכולים לעיתים להחמיר את קשקשתך. חוסר איזון הורמונלי יכול לגרום לגופכם לייצר עודף שמן שיכול להאיץ את ייצור הקשקשים בקרקפתכם.